Prøv at se hvor langt jeg er nået med Insight Genesis.

Insight Genesis

Mens vi går og venter på, at de får lavet et saltvands Insight Genesis, vil jeg vise, hvor langt jeg er kommet med at bruge det. Jeg har nu prøvet at bruge Insight Genesis i et stykke tid.

Insight Genesis er et rigtig spændende kortsystem, men for os saltvandsfiskere er det lige knapt kommet i gang endnu. Det virker fint med mine egne logninger, men det sociale kort er ikke klar endnu. Når det er klar, tror jeg, det bliver rigtig godt. Det kommer jo til at dække alt det, der var logget til Fiskekortet. DK + det vi andre har logget. Jeg ved, at de i USA arbejder på højtryk for at få alle de logninger over i IG. De har lovet os, det skulle blive færdig her i foråret.

Det, jeg her viser, er mine og en fiskekammerats logninger, som er flettet sammen. Disse billeder er fra Lillebælt, hvor den midterste del nu næsten er logget. Nyborg fjorden og Storebæltsbroen er der også logget en del af. De logninger er oploadet til det sociale kort, som alle fremover kan hente gratis.

Til dem som ikke lige kender Insight Genesis og ved hvad det kan bruges til. Det er et sted, som Lowrance har lavet, hvor man kan lave sine egne søkort eller hvis man vil dele logningerne, lægger man dem på det sociale kort, så alle kan bruge dem. Så kan vi alle få et kort, som er mere nøjagtig og som er opdateret.  Jeg vil opfordre alle til, at de deler deres kort. Det er gratis at hente kort med dybdekurver i 3, 5, eller 10 fod. Hvis man vil have 1 fods kort eller kort med vegetation eller med bundhårdhed, koster det 99 $ om året. Jeg tror, at det er en stor fordel at vide, om der vegetation eller om der er hård eller blød bund, når man vil finde de forskellige fladfiskearter. Nogle lever på hård bund og andre på blød bund.

Den måde jeg bruger IG på, er at sammen med mine Lowrance HDS Gen2, logger jeg flere filer hver gang, jeg er på vandet. Grunden til, at jeg laver flere filer, er at de ellers bliver så store, at de er svære at arbejde med på PC’en, især når de skal overføres til USA. I starten prøvede jeg at logge i 8 til 10 timer af gangen, men så blev filerne så store, at der som regel gik noget galt, når de skulle overføres. Lowrance har siden skrevet, at de kun anbefaler 2 timer af gangen, men jeg har lavet en del logninger på 4 timer og det har virket fint.

På Lowranceprostaff siden, som du finder her http://lowranceprostaff.dk/manualer-2/  under Insight Genesis, er der nogle gode film med instruktion om, hvordan man bruger IG. Dels på PC’en men også om hvordan man logger, når man er på vandet.

IG virker sammen med HDS Gen2 og de nye HDS Gen3. Har man HDS Gen2 Touch, som er forbundet med et WIFI modul, behøver man ikke at bruge PC til at overføre og hente filerne. Det kan gøres via GoFree, og så kan man sætte den til at oploade logningerne automatisk, når HDS’en er i nærheden af et net. Det er det samme for HDS Gen3, for den har indbygget WIFI. Det skulle blive sådan, at når man kommer til en ny havn, er det bare at downloade det kort, som passer for området. Så på den måde bliver det det sidste nye og opdaterede kort, man loader ned på sin HDS. Har man selv sendt logninger til USA, kan man dagen efter få dem retur og bruge dem. Det samme gælder for alle andres logninger, som bliver delt på det sociale kort. Så jo flere der logger og deler på det sociale kort, jo hurtigere får vi det hele dækket og vi får helt præcise og opdaterede kort. Vi var tidligere kun vant til, at vi kunne få fornyet kortet en gang om året.

Det er jo lidt aktuelt her i de farvande jeg bruger, som er Lillebælt og Storebælt med alle de tons sten, der er lagt ud ved nogle af bropillerne som ekstra forstærkning. Da skulle kortene jo blive rettet, når vi har logget de nye dybder og sendt dem over, så der kan laves en ny sammenfletning.

På billederne kan der ses, at der mangler enkelte punkter at blive logget. Der synes jeg, at det er rigtig fint, at de ikke bare tegner kortet færdig, selv om det er så lidt, der mangler. De kunne jo sætte computeren til at beregne, hvor dybdekurverne så ville ligge, og så bare tegne dem på. Nej, de venter på, at vi sender dem en ny log med de manglende oplysninger, så felterne kan fyldes ud. Det synes jeg er fint, så ved vi, at det er de faktiske dybder og ikke noget der er beregnet.

shot 12

Lillebælt, som det ser ud på Navionics kortet.

shot 16

Her er Lillebælt set fra samme sted, men med Insight Genesis kortet. Man kan se, at der mangler nogle områder at blive logget.

shot 15

Her er Lillebælt set fra samme sted, men zoomet lidt ind.

shot 19

Her er Lillebælt set fra samme sted, men zoomet lidt mere ind.

shot 20

Her er Lillebælt set fra samme sted, men zoomet yderligere ind.

Klik på billederne, så bliver de større.

Af Bjarne Schou

Udgivet i Bjarnes Artikler