Bundhårdhed kan være vigtig også til trolling

Bundhårdhed kan være vigtig også til trolling.

IG_Icon_200

 

Insight Genesis giver jo også mulighed for at lave kort med bundhårdhed. Jeg har lavet et kort med bundhårdhed, men har ikke brugt det, for jeg mente, at bundhårdhed var mest til dem som fisker efter fladfisk og ikke til det trollingfiskeri, som jeg dyrker.

Men bundhårdhed har nu fået en helt anden betydning, efter jeg har læst EKOLODSBOKEN af Bo Hall. Det er for øvrigt en god bog, som jeg fint kan anbefale. Bo forklarer rigtig mange ting vedrørende ekkoloddet, men den er på svensk og jeg skal lige læse det et par gange for at forstå det.

Men han skriver: Mere end 90 % af alle fisk i verden findes på hård bund som bjerg, sten, sand, koral eller vrag. Men mindre end 10 % af alle bunde er hård.

Det indebærer så, at mere end 90 % af alle bunde er bløde og der samles der næsten ingen fisk.

Det er så sådan, at næsten alle fisk står på de 10 %, som er med hård bund. Han giver også et eksempel på det. Det er et sted, hvor jeg selv har fisket meget, men aldrig spekuleret på, at bundhårdhed kunne have nogen betydning.

Bo skriver, at de waypoint, som Hasse Emilsson har ved Simrishamn, fint viser de hug zoner, som er, når der er lidt forandring på bunden. Troller man derudaf, hugger laksen ved f.eks. wp 44 og så sker der ikke noget igen, før man er ved wp 77 og ikke igen før man er ved næste waypoint. Det er, fordi bunden er lidt hårdere ved de waypoint. Som han skriver: mellem de hug punkter er det i princippet bare en lang begivenhedsløs transport. Jeg har aldrig selv lagt mærke til, hvordan bunden ser ud på de steder, om det er blød eller hård bund, men jeg har fanget fisk der. Det er som regel kun de øverste 120 fod, som jeg kigger på, men hvis bundhårdhed har så stor en betydning, er det jo vigtigt at få logget, så man også får den med. Det får vi kun, hvis vi bruger frekvens med enten 200 kHz eller High CHIRP, så kan man få kort med bundhårdhed. Jeg bruger selv en Airmar TM150 CHIRP transducer, men den kører medium, så den kan ikke bruges. Jeg har også den lille Lowrance transducer, hvor jeg plejer at køre med 83 kHz, for at se så bredt som muligt, men det går heller ikke, den skal køre med 200 kHz, for at den kan vise bundhårdhed.

Nogle af de logninger, jeg har lavet tidligere, er med 200 kHz. Dem har jeg samlet og lavet en sammenfletning af og lavet et kort med bundhårdhed. Det dækker kun det herhjemme i Storebælt, men prøv at se det.

shot024

Her er kortet med bundhårdhed, jo mørkere farve jo hårdere er bunden. Om så havørreden så også står, hvor der er hård bund, ved jeg ikke helt, men jeg kan se, at der er hård bund rigtig mange af de steder, hvor jeg plejer at fange mine havørreder. Men der er også steder med lys bund, hvor jeg har fanget fisk. Så om det helt virker ved vores havørredfiskeri, vil jeg så prøve at se efter fremover.

Men jeg synes, at det er spændende, hvis det er sandt, så kan vi målrette vores fiskeri til de steder med hård bund og ikke spilde vores tid på de steder, hvor der er blød bund. Men hvordan bundhårdheden vil se ud på de dybder, der er ved Møn, Bornholm og Simrishamn ved jeg ikke. Jeg har kun nogle gamle logninger som er optaget med den mindste opløsning på 100, som vi altid gjorde førhen, men hvor IG anbefaler den højeste opløsning på 3200. Den opløsning vil sikker få flere detaljer med ude på det dybere vand.

I kan se, at jeg har tre Kattegat kort på mit billede. Det første Kattegat er det store SM kort og det næste er det med bundhårdhed, som hedder 306756. Det sidste er mit eget Kattegatkort 370124, hvor jeg har et bedre zoomniveau end på SM kortet.

SM kortet med dybdekurver er gratis, men hvis kortene også bruges med bundhårdhed og vegetation koster det 99 $ om året. Bundhårdhed er noget, man har på sine egne kort og kan ikke deles på SM kortet. Man skal selv have de logninger og sende dem over, så kommer de med på ens egen konto. Når jeg sender logninger over, deler jeg dem altid på SM kortet, for så kommer de logningers dybdekurver med på det store SM kort.

Klik på billedet så bliver det større.

Af Bjarne Schou

Udgivet i Bjarnes Artikler